Workshops

Hiërogliefen voor dummies
Fania Kruijf en Nicky van de Beek

Het Oudegyptische hiërogliefenschrift heeft altijd al een enorme aantrekkingskracht gehad op mensen. In het Oude Egypte zelf waren deze ‘woorden van de goden’ niet voor iedereen leesbaar. Er was maar een beperkte elite die dit schrift kon lezen. Toen er een einde kwam aan de faraonische beschaving, dreigden de geheimen van dit prachtige schrift dan ook verloren te gaan. Gelukkig is het hiërogliefenschrift door de inspanningen van een aantal geleerden in de 19e eeuw ontcijferd en nu kunnen wij de hiërogliefen goed lezen. Tijdens de workshop zullen Nicky en Fania jullie vertellen hoe het Oudegyptische schrift en de taal werkten en gaan jullie zelf aan de slag met het ontcijferen van de hiërogliefen!

Hebreeuws: Ontdek de taal van de Bijbel
Jenneken Schouten en Emily Koenders

Iedereen heeft weleens van de Bijbel gehoord, maar wist je dat hij oorspronkelijk duizenden jaren geleden in het Hebreeuws geschreven is? Hebreeuws is dus een hele oude taal en ook deze taal kun je bij de opleiding OCMW bestuderen. In deze workshop ga je kennismaken met het Hebreeuws. Je leert leuke feitjes over het Hebreeuws en we gaan het Hebreeuwse alfabet laten zien met al zijn bijzonderheden. Als klap op de vuurpijl gaan we eens kijken of we een stukje kunnen vertalen uit de Bijbel. Kom dus allemaal meedoen bij deze workshop!

Spijkerschrift met koppen
Noor Otten en Sanne Meier

Het spijkerschrift is uitgevonden door de Sumeriërs rond 3200 v.C. in het zuiden van Irak. Het bestaat uit enkele honderden tekens, waarbij ieder teken of een lettergreep voorstelt, of een woord. Zo was het teken voor een ster * (zelfde teken als ons ‘sterretje’) zowel een teken voor ‘ster’ en ‘god’, maar ook voor de lettergreep ‘an’. Terwijl het hiërogliefenschrift alleen voor Egyptisch werd gebruikt, werd het spijkerschrift aangepast en gebruikt voor zo’n tien verschillende talen, de belangrijkste daarvan zijn het Sumerisch, Akkadisch en Hettietisch. Het is dan ook bijna 3500 jaar in gebruik geweest.

Een schrift dat zo lang in gebruik is geweest verandert natuurlijk ook. Deze workshop wil met jullie gaan kijken naar de ontwikkeling van tekens over duizenden jaren. De eerste spijkerschrifttekens waren namelijk plaatjes van dingen zoals een hoofd, hand, been of kruik. Pas later warden deze simpele tekeningetjes abstracter. Hierbij gaan we natuurlijk zelf zo snel mogelijk de handen uit de mouwen steken en leren hoe we tekens op een kleitablet zetten, zowel oude als ‘nieuwe’ (en misschien zelfs je naam)!

Griekse papyri en wastafeltjes
Cisca Hoogendijk met Astrid Hamberg en Maike van Haeringen

In deze workshop krijgen jullie een origineel Grieks wastafelboekje bestaande uit meerdere wastafeltjes te zien uit de collectie van het Leids Papyrologisch Instituut. Dit wastafelboekje is gevonden in Egypte en stamt uit de vierde eeuw na Chr. In zo’n boekje oefende een scholier zinnetjes, uit klassieke teksten bijvoorbeeld. Nadat Cisca Hoogendijk een algemene inleiding over schrijfmateriaal in de oudheid heeft gegeven, gaan jullie zelf aan de slag met het ontcijferen van één van de wastafeltjes. Je hoeft hiervoor geen Grieks te kennen, helpers en hulpmiddelen zijn aanwezig!

Met je kop in het zand: Archeologie van Mesopotamië
Catriona Ewing, Marion van Westen, Lisa van Lulling en Theo Krispijn

De meeste mensen moeten bij het horen van archeologie meteen denken aan Indiana Jones en schatgraven. Dat dit beeld niet klopt weten de meesten wel, maar wat doet een archeoloog dan wel precies? In deze workshop gaan we kijken naar wat de hedendaagse archeologie inhoudt; dat is niet alleen maar graven, maar vooral een antwoord vinden op vragen zoals: hoe leefden mensen vroeger en hoe kan het dat we goud vinden op een plek duizend kilometer van de dichtstbijzijnde goudmijn? Om deze antwoorden te vinden kijken we met een archeologische blik naar enkele voorwerpen op de afdeling. We gaan ook zelf aan de slag en tekenen scherven of voorwerpen van de afdeling.

Wegwijs in de Egyptische kunst
Emma de Looij en Jolieke van ‘t Hoff

De Egyptische kunststijl is voor veel mensen een bekend gezicht dankzij films, boeken, en televisie. Het omvat echter veel meer dan de meest mensen weten, van beelden, tot sarcofagen, tot gebruiksvoorwerpen als meubels en spiegels.

In deze workshop maken we je wegwijs in de Egyptische afdeling van het Rijksmuseum van Oudheden. Aan de hand van het thema ‘grafcultuur’ nemen we je mee op een toer langs de Egyptische graven, sarcofagen en kisten. Zo zul je zien dat lang niet alle mummiekisten eruit zagen zoals ze nu in de moderne tijd vaak worden uitgebeeld, en dat mummiekisten niet alleen als container voor de mummie dienden, maar ook een uitdrukking van bijvoorbeeld geloof en macht konden zijn. Natuurlijk is er ook tijd om zelf wat rond te kijken en ter plekke je vragen aan ons te stellen.