browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Workshops

Hiërogliefen voor dummies
Mathijs Smith

Het Oudegyptische hiërogliefenschrift heeft altijd al een enorme aantrekkingskracht gehad op mensen. In het Oude Egypte zelf waren deze ‘woorden van de goden’ niet voor iedereen leesbaar. Er was maar een beperkte elite die dit schrift kon lezen. Toen er een einde kwam aan de faraonische beschaving, dreigden de geheimen van dit prachtige schrift dan ook verloren te gaan. Gelukkig is het hiërogliefenschrift door de inspanningen van een aantal geleerden in de 19e eeuw ontcijferd en nu kunnen wij de hiërogliefen goed lezen. Tijdens de workshop zullen Lonneke en Nicky jullie vertellen hoe het Oudegyptische schrift en de taal werkten en gaan jullie zelf aan de slag met het ontcijferen van de hiërogliefen!


Hebreeuws: Ontdek de taal van de Bijbel

Jenneken Schouten en Anita Visser

Iedereen heeft weleens van de Bijbel gehoord, maar wist je dat hij oorspronkelijk duizenden jaren geleden in het Hebreeuws geschreven is? Hebreeuws is dus een hele oude taal en ook deze taal kun je bij de opleiding OCMW bestuderen. In deze workshop ga je kennismaken met het Hebreeuws. Je leert leuke feitjes over het Hebreeuws en we gaan het Hebreeuwse alfabet laten zien met al zijn bijzonderheden. Als klap op de vuurpijl gaan we eens kijken of we een stukje kunnen vertalen uit de Bijbel. Kom dus allemaal meedoen bij deze workshop!


Knoeien met klei

Noor Otten en Sanne Meier

Anders dan tegenwoordig konden de schoolkinderen in het oude Mesopotamië hun schriftjes niet in een winkel kopen. Zij moesten zelf hun tabletje kleien en snel gebruiken voordat het uitdroogde. In deze workshop leren we je alles over spijkerschrift, kleitabletten en wat voor teksten ze op een kleitablet schreven. Daarna gaan we zelf aan de slag met het ontcijferen van stukjes spijkerschrift en maken we ons eigen kleitablet! Dus wil jij jouw naam, achternaam, naam van je hond, geboortedatum of andere informatie in het oudste schrift ter wereld schrijven? Kom dan met ons knoeien met klei!


Griekse papyri

Perry Nicolaas

In deze workshop krijgen zullen jullie van alles te weten komen over Griekse papyri. Nadat Perry Nicolaas een algemene inleiding over schrijfmateriaal in de oudheid heeft gegeven, gaan jullie zelf aan de slag met het ontcijferen van één van de papyri. Je hoeft hiervoor geen Grieks te kennen; helpers en hulpmiddelen zijn aanwezig!


Met je kop in het zand: Archeologie van Mesopotamië

Joris Geboers, Myrthe Sassen en Theo Krispijn

De meeste mensen moeten bij het horen van archeologie meteen denken aan Indiana Jones en schatgraven. Dat dit beeld niet klopt weten de meesten wel, maar wat doet een archeoloog dan wel precies? In deze workshop gaan we kijken naar wat de hedendaagse archeologie inhoudt; dat is niet alleen maar graven, maar vooral een antwoord vinden op vragen zoals: hoe leefden mensen vroeger en hoe kan het dat we goud vinden op een plek duizend kilometer van de dichtstbijzijnde goudmijn? Om deze antwoorden te vinden kijken we met een archeologische blik naar enkele voorwerpen op de afdeling. We gaan ook zelf aan de slag en tekenen scherven of voorwerpen van de afdeling.


Wegwijs in de Egyptische kunst

Nienke Zoomer en Jolieke van ’t Hoff

De Egyptische kunststijl is voor veel mensen een bekend gezicht dankzij films, boeken, en televisie. Het omvat echter veel meer dan de meest mensen weten, van beelden, tot sarcofagen, tot gebruiksvoorwerpen als meubels en spiegels. In deze workshop maken we je wegwijs in de Egyptische afdeling van het Rijksmuseum van Oudheden. Aan de hand van het thema ‘grafcultuur’ nemen we je mee op een toer langs de Egyptische graven, sarcofagen en kisten. Zo zul je zien dat lang niet alle mummiekisten eruit zagen zoals ze nu in de moderne tijd vaak worden uitgebeeld, en dat mummiekisten niet alleen als container voor de mummie dienden, maar ook een uitdrukking van bijvoorbeeld geloof en macht konden zijn. Natuurlijk is er ook tijd om zelf wat rond te kijken en ter plekke je vragen aan ons te stellen.